Τι είναι η χαρισματικότητα σύμφωνα με την εννιάβαθμη Πυραμίδα της Χαρισματικότητας;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί σαν ένα σύστημα με απόλυτη αλληλεξάρτηση των επιμέρους δομών του. Λειτουργίες όπως η μάθηση, η συναίσθηση, η συνείδηση, η επίγνωση αντανακλούν την ανθρώπινη νόηση, η οποία αν και διαβαθμισμένη, έχει συνοχή και εξελίσσεται συνεχώς.

Ειδικότερα, η μεταγνωστική λειτουργία της επίγνωσης είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη της ανθρώπινης νοημοσύνης μια και περιλαμβάνει τόσο την αυτεπίγνωση, δηλαδή τη γνωριμία με τον εαυτό μας, τον αναστοχασμό, την αντίληψη των εσωτερικών μας σκέψεων όσο και την επίγνωση των ερεθισμάτων από το εξωτερικό περιβάλλον μέσω των αισθήσεων. 

Επιπλέον, ο γνωστικός μηχανισμός σε συνδυασμό με τη νευροφυσιολογία του εγκεφάλου, τεκμηριώνουν τη δυναμική και την πλαστικότητα του εγκεφάλου, καθώς και τη δυνατότητα των ανθρώπων να βελτιώνουν τόσο τη ρέουσα όσο και την αποκρυσταλλωμένη νοημοσύνη τους. 

Η εμπειρική έρευνα που συνοδεύεται από το παρακάτω ερευνητικό εργαλείο έχει πολλαπλούς στόχους: Πρώτον, την ανάδειξη της συνειδητότητας ως την ανώτερη νοητική διεργασία του ανθρώπινου εγκεφάλου σύμφωνα με τις θεωρίες του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Δεύτερον, την ανάδειξη της συνειδητότητας ως την υπέρτατη μορφή ανθρώπινης νοημοσύνης στα πλαίσια της εννιάβαθμης πυραμίδας της χαρισματικότητας (9 Layered Model of Giftedness). Τρίτον, την ανάδειξη της χαρισματικότητας ως μία δυναμική διαδικασία που στηρίζεται στην προσπάθεια του ανθρώπου να βελτιώσει την ψυχοπνευματική του υγεία.


Comments

Popular posts from this blog

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ/ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ